NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Harrie van Riel
van de Promise-paarden


topper

Boven: Harrie van Riel en zijn vrouw Helma werden rond de Kerst
van 2019 bedankt tijdens de koersdagen op VPW en Alkmaar.
Hier reikt Ferry Hollander op VPW de bloemen uit.


In het blad "Draf&Resport" nr. 1 uit 2020 vonden we onderstaand artikel over zijn "afscheid" als eigenaarrijder.

Titel "Derbywinst was het hoogtepunt"

door Geert Koops

In 2018 kondigde Harrie van Riel al eens aan dat hij ging stoppen. Stiekem heeft hij er toch nog een jaartje bij aan geplakt, maar inmiddels kan er een streep worden gezet onder de drafsportcarrière van Harrie. Op de slotmeeting van Alkmaar op 29-12-2019 liep Gypsy Promise haar laatste koers voor de liefhebber uit de polder. "De gezondheid neemt wat af en dat is de voornaamste reden dat ik stop. lk heb last van duizeligheid en ben door een longembolie wat kortademig geworden. Komende zomer word ik 82 jaar. Het is mooi geweest". zegt Harrie van Riel.

Harry van Riel is ruim veertig jaar actief geweest als fokker, eigenaar en trainer. "In de jaren zeventig ben ik begonnen. In de beginperiode had ik samen met Dirk Ritsema enkele paarden bij Cees Wortel in training. Een mooie tijd met eigen fokproducten die het in de baan goed hebben gedaan. Tyvonne Promise was een van mijn eerste paarden en die won ruim 150.000 gulden. Helaas sprong zij in de Derby, maar won zij uiteindelijk toch nog 38 koersen. In die tijd kon je voor driehonderd gulden nog een paard in training zetten en was de eerste prijs tweeduizend gulden. Dan koerste je nog ergens om. Tegenwoordig is de verhouding toch iets anders. Dat is wel jammer."
Harrie had in die periode meer succespaarden waaronder Whinny Promise die ook bijna 80.000 gulden heeft verdiend. Ook later waren er goede haververdieners, maar met de fokkerij-activiteiten is hij zeven jaar geleden al gestopt.

Te weinig rust
Het rijden in de koers zelf heeft hij beperkt gedaan. „Daar had ik te weinig rust voor, maar desondanks heb ik toch nog zeventien koersen gewonnen" klinkt het niet zonder trots. De liefhebber maakte daarom gebruik van verschillende rijders waarvan Annemiek Beekman de meest succesvolle was. "De tijd dat Annemiek voor ons reed was heel erg mooi. Zij dacht altijd met ons mee. Als eentje in de koers tegenviel, probeerde zij ook met oplossingen te komen. Dat werkte prettig. Annemiek heeft 128 koersen voor mij gereden. Zij won 68 maal en dat is een ongekend resultaat. Dat Annemiek stopte, was destijds voor mij ook een reden om te gaan afbouwen."

Entrainement
Voor het trainen van zijn paarden maakte Harrie gebruik van de trainingsfaciliteiten van Jeroen Engwerda waar hij vrijwel dagelijks te vinden was. "Ik ben Jeroen en Terry ontzettend dankbaar dat ik bij hen heb mogen trainen. Voor mij was het ideaal. De beschikking over goede trainingsomstandigheden in de buurt. Ik ging daar 19 jaar met veel plezier naar toe."
Het plotseling overlijden van Mariska Huel raakte Harrie enorm. "Als ik aan het trainen was, keek Mariska altijd even mee. Zij gaf altijd bruikbare adviezen. Dat Mariska er niet meer is, is een enorm gemis."

Successen
De sportieve successen zijn er altijd geweest. Er werd bijna een kwart miljoen euro prijzengeld bijeen gereden. Financieel een prachtig resultaat. De Derbywinst met Zytana Promise in 2009 is toch het sportieve hoogtepunt voor Harrie en zijn vrouw Helma. "In de serie was ze al goed, maar in de Merrie Derby zelf was zij ijzersterk. Lissette Kwast-de Munnik reed haar die dag en ze bleven van start tot finish voorop. Er kwam geen paard in de buurt. Een overwinning om nooit te vergeten", zegt hij zichtbaar genietend.

Samen genieten
Ondanks het feit dat de draverhobby voorbij is zal Harrie zich geen moment gaan vervelen. "Ik heb rondom huis genoeg te doen, echt stilzitten kan ik niet. De dagen worden wat anders ingedeeld. Vroeg opstaan om de paarden te voeren hoeft niet meer. Ik kan 's ochtends iets langer liggen. Verder fiets ik graag, dus ik zal dagelijks mijn kilometers gaan maken. Er blijft meer tijd over om af te spreken met vrienden. Het belangrijkste is mijn gezondheid. Hoewel de paarden echt mijn hobby was, heeft mijn vrouw mij de laatste tijd enorm veel geholpen. Simpelweg omdat het anders niet meer kon. Voor mij was dat heel waardevol. Ik hoop samen met haar nog veel te gaan genieten. Dat is nu het belangrijkste." Voor zijn laatste twee paarden, Dreamline Promise en Gypsy Promise, zijn inmiddels nieuwe eigenaren gevonden. Ook zullen de achttien boxen spoedig worden verwijderd. "Het zal allemaal even wennen zijn. Geen paarden meer bij huis en niet meer de ritten naar Jeroen, maar het is goed zo. De herinneringen die blijven en daar kijken mijn vrouw en ik met heel veel voldoening op terug."

(einde artikel uit 2020)

Promise
In het NDR-stamboek telden we zo'n 55 door Harrie van Riel gefokte Promise-paarden.

topper

Boven: Tyvonne Promise met op de sulky trainer Cees Wortel en aan
het hoofd broer Peter Wortel. De merrie was winnares van o.a.
Super Trio nr.19 in 1982 en Super Trio nr.12 en 18 in 1983
en had vele Klassieke klasseringen.

topper

Boven: Harrie van Riel en zijn vrouw Helma bieden hier Cees Wortel
een kist appelen aan voor zijn zege met Upperpride B in de
Karmijn-prijs op Wolvega d.d. 20-3-1982.
Achteraan staat huu zoon.
Harrie had een appelgaard, vandaar.

topper

Boven: Tyvonne Promise (C. Wortel) met blijde fanclub, de
familie Van Riel. De merrie tilde na haar winst in Super Trio
nr.12 (1983) haar winsom tot boven de fl. 100.000.

pikeur

Boven: Het Fokkersbestuur poseert in 1992 voor de tribune van
drafbaan Wolvega, met v.l.n.r. Penningmeester Joop de Ruyter,
secretaris Ina Immink-Van der Sluijs, voorzitter Durk Minkema,
Joop Dragt, Jacques Zuydervliet en Harrie van Riel.
(foto Joop Feenstra, De Telegraaf)

topper

Boven: Zytana Promise (Lisette de Munnik) wint van start tot finish
de Merrie Derby 2009, voor Zwinger Bobber (buiten beeld) en
Zsazsa Vryenesse (nr.7).




  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse